Een podcast: Het luisteren van podcasts januari 14, 2020 november 13, 2020 Barry
Podcast radio maken

Podcasts zijn audiouitzendingen waarbij het geluidsfragment. Op aanvraag wordt aangeboden in een webfeeds. De introducte van iPods en mp3-spelers hebben ervoor gezorgd dat deze vorm van uitzenden erg populair is geworden bij radioamateurs. Het woord podcast is dan ook een samentrekking van broadcast en iPod. Met een audiouitzending. Wordt eigenlijk niks anders bedoeld dan een geluidsbestand. Echter is niet ieder geluidsbestand een podcast. Een podcast is namelijk een programma dat in veel verschillende soorten kan bestaan. Zo zijn er bijvoorbeeld podcasts die veel op radio-programma’s lijken met bijvoorbeeld interviews of onderwerpen als games, sport, koken, televisie, gezondheid, politiek en nog veel meer. 

Een podcast beluisteren

Een podcast lijkt dus veel op een radio-programma. Gezien er ook met geluid wordt gecommuniceerd. Zowel gesproken als met muziek. Wat maakt een podcast dan anders dan een reguliere radiouitzending? Podcasts kun je luisteren wanneer het jou uitkomt, op elk moment van de dag zolang je toegang hebt tot internet of de desbetreffende podcast gedownload is. Wanneer je de radio aanzet, moet je geluk hebben. Dat er iets wordt uitgezonden dat bij jouw voorkeuren past. Een podcast is dus een uitzending die je kan uitkiezen op onderwerp, interview of DJ.

Podcasts worden via een RSS-feed vanaf het internet. Gedownload of gestreamd. Podcasting wordt tegenwoordig gezien als het nieuwe radio luisteren. Alleen kun je hiermee nu zelf kiezen waar je naar wilt luisteren wat dit een stuk interessanter, leerzamer en leuker maakt. Daarnaast hoef je ook niet veel naar commercials te luisteren die op de radio wel veel voorkomen. Om podcasts te luisteren kun je via een app op je telefoon podcasts downloaden. Dit kan bijvoorbeeld met iTunes wanneer je over een iPhone beschikt.

Podcast software

Naast iTunes zijn er meerdere goede apps waarmee je eenvoudig allerlei podcasts kunt luisteren. Zo is er voor Android toestellen bijvoorbeeld Podcast Addict ontwikkeld. Nadat je deze app hebt geïnstalleerd kun je via het plusje in de app naar je favoriete podcasts zoeken. Je kunt via de discover optie nieuwe podcasts zoeken. Of eenvoudig het webadres van een podcast toevoegen. Je kunt ook interessante podcasts selecteren met een vinkje. Die je eventueel later wilt downloaden en luisteren. Je kan in deze app handig overzicht creëren in jouw abonnementen en de podcasts die je gedownload hebt.

Je hebt ook de mogelijkheid om automatisch nieuwe afleveringen van bepaalde podcasts te luisteren. Daarbij kun je ook een downloadlimiet instellen. Zodat er maar een maximaal aantal afleveringen kan worden gedownload. Ten slotte kun je ook meerdere podcasts in één keer eenvoudig downloaden en opslaan. Wanneer je graag podcasts via je computer luistert kun je zowel iTunes als Juice gebruiken. Beide zijn eenvoudig te bedienen programma’s voor het luisteren en beheren van jouw podcasts. 

Waar naar luisteren?

Podcasts zijn er in een zeer divers en groot aanbod. Je hebt bijvoorbeeld podcasts met aangrijpende of grappige verhalen. Zo is de Nederlandse podcast ‘echt gebeurd’ bijvoorbeeld erg populair. Bovendien vind je reguliere radiouitzendingen tegenwoordig ook als podcast bijvoorbeeld van BNR nieuwsradio, de Nationale Autoshow of verschillende programma’s van de NOS. Op websites als podcastluisteren.nl of luisterlijst.nl kun je eenvoudig veel leuke Nederlandstalige podcasts vinden. Wanneer je kijkt naar internationale podcasts, dan zie je dat het aanbod en de diversiteit nog veel groter worden. Vooral in de Verenigde sStaten bestaan er langlopende en grote producties die razend populair zijn bij het grote publiek. Zo is er bijvoorbeeld de populaire podcast Serial. Waarin waargebeurde moordzaken verteld worden. Daarnaast zijn This American Life, Radiolab en The Moth ook erg populair. Om overzicht te krijgen in dit aanbod kun je websites raadplegen als podbean.com en podbay.fm.

De voordelen van podcasts beluisteren

Het voordeel van het luisteren van podcasts is dat je dit altijd en overal kunt doen en daarnaast kun je ze inzetten om effectief dingen te leren en informatie te vergaren. Er bestaan talloze podcasts die informatie verschaffen over hoe je je in het leven kunt ontwikkelen bijvoorbeeld over slimmer werken, nieuwe technologische ontwikkelingen, de werking van de economie, efficiënter leven, beginnend ondernemen, willekeurige weetjes of hele universitaire colleges. Je kunt podcasts dus inzetten om luisterend te leren, terwijl je ondertussen andere dingen kunt uitvoeren.

Het is overigens ook onderzocht dat studenten makkelijker informatie tot zich nemen via een podcasts dan door het luisteren van een docent in een collegezaal. Daarnaast kun je deze audio-uitzendingen ook inzetten om sociale vaardigheden mee te vergaren. Zo is een ander voordeel van podcasts dat ze je een socialer, emotioneel ontwikkelder en empathischer mens kunnen maken, ook al is het luisteren zelf natuurlijk niet echt een sociale bezigheid. Het meeleven in de personages van vertelde podcasts. Zorgt ervoor dat eigen empatisch vermogen ontwikkeld wordt. Spannende verhalen luisteren maakt het hormoon oxytocin vrij, dat ook zorgt voor de ontwikkeling van medeleven. Gezien er hierbij geen visuele aspecten spelen, heeft dit een extra positieve werking op het brein. 

Podcast maken
Podcast maken

Populaire podcasts

Met het luisteren van podcasts kun je iedere activiteit een avontuur maken door ze bijvoorbeeld te luisteren wanneer je een wandeling maakt, in de rij bij de kassa in de supermarkt staat, met de trein reist of nog veel meer. Je drukt eenvoudig op play en je bent zo gekluisterd aan een spannend verhaal. Maar welke podcasts zijn nu het leukst?

Echt gebeurd

Wanneer je graag naar waargebeurde verhalen luistert, dan is de podcast ‘echt gebeurd’ een aanrader. Hierin worden aangrijpende, grappige. Of bijzondere waargebeurde verhalen verteld van mensen. De internationale tegenhanger hiervan is ‘The Moth’ uit de verendigde staten.

Podcast Radiolab

Radiolab is een klassieke Amerikaanse podcasts die gaat over wetenschap in de ruimste zin van het woord. In 2002 is dit radioprogramma geswitched naar een webversie en er inmiddels dus honderden afleveringen beschikbaar zijn. Populaire afleveringen van Radiolab zijn Oliver Sipple, Blame en The Buried Body Case. De Nederlandse versie van Radiolab heet Makersradio.

Reply All

Deze podcast gaat over alles wat bij het internet komt kijken. Daarnaast kan iedere aflevering afzonderlijk beluisterd worden. En bevatten deze vaak een hilarische zoektocht waarbij de presentatoren bizarre onderwerpen uitspitten. Als luisteraar wordt je in iedere aflevering meegezogen. Bij de avonturen die de presentatoren beleven. 

Where should we begin

Bij deze podcast krijg je de mogelijkheid om schaamteloos te luistervinken tijdens de sessies van relatietherapie van zeer uiteenlopende koppels. Hierbij worden alleen de namen van de mensen weggelaten zodat zij anoniem blijven, maar de rest is levensecht. Zo is het bijna alsof je letterlijk aanwezig bent bij de sessies. Soms lijken de situaties erg apart en ver van ons bed. Maar er worden daarbij ook tips meegegeven. Waar iedereen wat aan heeft. 

Podcast Tijdlijn

In deze podcasts worden historische reportages en interviews gepresenteerd. Hier worden onterecht vergeten radiofragmenten. Gekoppeld aan een hedendaagse actualiteit en in het thema daarvan opnieuw afgespeeld. Een voorbeeld hiervan is een reportage van de Elfstedentocht in 1941.

De dag

Voor wanneer je graag op de hoogte blijft van wat er zich afspeelt in de wereld, maar geen tijd hebt om hele nieuwuitzendingen te volgen, is de podcast ‘de Dag’ een goede uitkomst. Hierin presenteert Jurgen van den Berg de luisteraars met het allerbelangrijkste nieuwsonderwerp van de dag. Hierbij schuiven dan allerlei verschillende journalisten aan om uitleg te geven bij het desbetreffende onderwerp. Internationaal bestaat er ook ‘the Daily’. Waarbij in twintig minuten een belangrijk krantenartikel. Van de New York Times wordt behandeld.

Hoe start je je eigen podcast?